Henta vikingesverd heim til Surnadal

I 1994 da kirkegarden ved Mo Kirke i Surnadal skulle utvides ble det funnet en vikingegrav datert tilbake til 900-tallet. I grava lå en mann i et skip. Mannen hadde fått med seg et fint sverd, to spyd, en bunt piler, to kniver, tang, sigd, bryne, flint til ildlaging, en perle av rav – to av glass og en av skifer. Våpnene forteller at mannen var velstående, sigden og tanga at han var bonde.

Surnadal Rotaryklubb engasjerte seg i historien og funnet. I 1997 satte de opp informasjonstavler ved kirka. I 2002 hellela de båtgrava i form av et skip og i 2010 ble det besluttet å få laget en kopi av sverdet funnet i grava. Dette for å synliggjøre vikinghistorien i Surnadal. I 2011 ble det opprettet kontakt med Nidarosdomens Restaureringsarbeider i Trondheim. Smedene begynte med å granske sverdet som ligger trygt bevart på vitenskapsmuseet i Trondheim. På bakgrunn av det ble det tegnet skisser av sverdet. I 2017 besluttet Rotaryklubben å gå videre med prosjektet. Sentrale prosjektledere i Surnadal Rotaryklubb har vært Jørn Tage Angvik og Kjetil Halle.

Smedene hos Nidarosdomens Restaureringsarbeider fikk oppdraget med lage en så tro kopi av sverdet som det lot seg gjøre. I arbeidet besøkte smedene igjen vitenskapsmuseet for å ta fram så mange detaljer som mulig fra originalen. Materialer, ornamentering og utsmykking er lik det opprinnelige med unntak av gull som av kostnadshensyn er byttet ut med kobber. Stålet, treet i skjeftet, sølv og bronse er brukt som originalt.

– Dette har vært et interessant og spennende oppdrag. Det er laget få vikingesverd så nær opp til originalen som dette i Norge. Så vi har brukt prosjektet som læring, sier smed og prosjektleder for sverdet Odd Holmberget ved Nidarosdomens Restaureringsarbeider.

Den 2. juni 2020 kunne Surnadal Rotaryklubb hente sverdet i Trondheim. Sverdet har en samlet kostnad på 125.000 kroner inkludert oppdrag med å skrive en historie om sverdets opprinnelse i 900-tallets vikingsamfunn i Surnadal. For å få sverdet finansiert er det i tillegg til Rotary åtte investorer med. Surnadal Sparebank, Sparebank 1 SMN, Gjensidige Surnadal, Olav Thon-gruppa, LL Holding, Talgø Invest, Svorka og Surnadal Heimbygdlag. Alle ni eier hver sin andel i sverdet. Dette sikrer lokalt eierskap og at det ikke forsvinner ut av dalføret om en av eierne skulle gjøre det.

– Surnadal Rotaryklubb er stolt av å ha fått ferdig sverdet, og det skal stilles ut offentlig, sier president Geir Forbregd i Surnadal Rotaryklubb.

Sverdet skal stilles ut i et monter sentralt på Thon Hotell Surnadal. Surnadal kommune har påtatt seg å stå for monteren. Sverdet med en plakett som forteller dets historie skal være lett synlig. Planen er å ha en offisiell avduking av sverdet i månedsskiftet september-oktober. Videre vil skoleklasser som har kommet til vikingetiden i historie hvert år bli invitert til hotellet for å få historien om sverdet, og elevene skal også få ta og føle på det.

– Vi håper sverdet og dets historie er noe alle virkelig kommer til å sette pris på, sier Forbregd.

Surnadal Rotaryklubb ønsker å bygge videre på prosjektet. En høvding etter datidas størrelse kledd i drakt lik den som er funnet i grava til å stille ved siden av monteren med sverdet kan være neste steg. Videre ser rotaryklubben for seg det kan lages en animasjonsfilm basert på historien rundt sverdet og Surnadal på 900-tallet.

– I Gisle Surssons saga som dels utspiller seg i Surnadal på 900-tallet fortelles det spennende historier om fattig og rik i datidas surnadalsamfunn, sier Forbregd.


Fra venstre: Prosjektleder Odd Holmberget hos Nidarosdomens Restaureringsarbeider, President Geir Forbregd i Surnadal Rotaryklubb og Distriktsguvernør Ole Jørgen Kjellmark for Rotarydiskrikt Møre, Trøndelag og Nord-Norge.

Fra venstre: Håkon Bruset, Else Brandhaug Andresen, Distriktsguvernør Ole Jørgen Kjellmark, Geir Forbregd, Trygve Roaldset, Astrid Roaldset og Edvard Bruset.

 
GUVERNØRENS MÅNEDSBREV AUGUST 2020

2. august 2020

GUVERNØRENS MÅNEDSBREV AUGUST 2020

I denne utgaven:
- Guvernørens visjoner
- Månedstema
- Klubbjubileer
- Convention i Trondheim i 2026?
- Nytt fra distriktet - Guvernørskifte
- Distriktskonferansen 2020
- Klubbenes helsesjekk
- Ungdomsutvekslingsprogrammer

ROTARY DISTRIKT 2275 - DISTRIKTSKONFERANSE 2020

19. juli 2020

ROTARY DISTRIKT 2275 - DISTRIKTSKONFERANSE 2020

Høstens store begivenhet - Distriktskonferansen.

Guvernørskifte

7. juli 2020

Guvernørskifte

I kveld fikk Terje Gaarden det synlige beviset på at han er Guvernør i D-2275 i 2020-21

Guvernørens Månedsbrev Juli 2020

1. juli 2020

Guvernørens Månedsbrev Juli 2020

Guvernørens hilsen til alle medlemmer i Distrikt 2275
– Velkommen til nytt Rotaryår

Henta vikingesverd heim til Surnadal

11. juni 2020

Henta vikingesverd heim til Surnadal

I 1994 da kirkegarden ved Mo Kirke i Surnadal skulle utvides ble det funnet en vikingegrav datert tilbake til 900-tallet. I grava lå en mann i et skip.

PETS 2020 SOM WEBINAR

13. april 2020

PETS 2020 SOM WEBINAR

Vi beholder samme dato som først planlagt, lørdag 25.april 2020.

Har klubben oppdatert rollene for 2020-2021?

5. april 2020

Har klubben oppdatert rollene for 2020-2021?

Oppdater medlemslistene snarest
Medlemsnett er den eneste kanalen vi har for å finne e-
postadresser og telefonnummer til medlemmene.

Rotary International Convention til Norge og Trondheim?

24. mars 2020

Rotary International Convention til Norge og Trondheim?

Kan vi få Rotary International Convention til Norge og Trondheim?

Se denne flotte videopresentasjonen holdt av Kjetil Utne fra Trondhjem Rotaryklubb

Mulighet for nettmøter med GoToMeeting

15. mars 2020

Mulighet for nettmøter med GoToMeeting

Distriktet ønsker å informere om at det er mulig å ha NETTMØTER for klubbene, som erstatning for fysiske møter.

Dette er en mulighet som vil være permanent, men spesielt viktig frem til det blir trygt med normale møter igjen.

PETS avlyses

12. mars 2020

PETS avlyses

Med bakgrunn i utviklingen til covid 19 (Koronavirus) er det besluttet at PETS må avlyses

Direkte lenker

Følg distRiktet på sosiale medier

Nyheter fra ROTARY INT.
rotary.org

Loading RSS...

NYHETER FRA ROTARY I NORGE
ROTARY.NO

Loading RSS...
Les mer